Dutch history

Solosound Solostatic  ESL4

Solosound ESL 4 electrostatic loudspeaker in 1978

The picture shows an ESL4 in the year 1978. Still available!

On this page you can find also Dutch articles including information about setting up the systems of the Solosound electrostatic loudspeakersand including memorable reviews with conclusions to be proud of!

Electrostatic loudspeakers; In Dutch we spell it this way: Elektrostatische luidsprekers.

Photo by Nils Andriessen

Solosound is mainly known for their electrostats developed and manufactured entirely in-house, but in the past some conventional models with moving coil units (mainly Audax and KEF), or in other words ‘normal’ speakers, were also available. Electrostats have always been important to the founder of this brand, as evidenced by the fact that George Vermeulen brought the famous Janszen electrostats to The Netherlands in the 1960s.
In the early 1970s he founded his own loudspeaker brand Solosound and in 1974 the first Solosound
electrostat saw the light of day. Mark A. Huinder, who interned at Solosound in the late 1970s, continued his work after George’s death (almost twenty years ago). Solosound still offers service for all models ever produced.

Solostatic ESL4 in 1978

When developing the Solostatic, the aim was to create a product that;
– has superior display qualities
– remains affordable
– takes up little space
– in terms of design it is a jewel in the room.

History in Dutch:

Solosound staat vooral bekend om hun geheel binnenshuis ontwikkelde en vervaardigde elektrostaten maar vroeger waren ook enkele conventionele modellen met moving coil units (hoofdzakelijk Audax en KEF), oftewel ‘gewone’ luidsprekers leverbaar. Elektrostaten hebben altijd hoog in het vaandel gestaan bij de oprichter van dit merk, getuige het feit dat George Vermeulen in de jaren ‘60 de fameuze Janszen elektrostaten naar ons land haalde.
Begin jaren ‘70 richtte hij zijn eigen luidsprekermerk Solosound op en in 1974 zag de eerste Solosound
elektrostaat het daglicht. Mark A. Huinder die reeds eind jaren ‘70 bij Solosound stage liep, heeft na het overlijden van George (nu bijna twintig jaar geleden) het werk voortgezet. Solosound biedt nog altijd service voor alle ooit geproduceerde modellen.

Solostatic  ESL4  anno 1978

Bij de ontwikkeling van de Solostatic is gestreefd naar een product dat;
– superieure weergave kwaliteiten heeft
– betaalbaar blijft
– weinig plaats inneemt
– qua vormgeving een sieraad in de kamer is.

Downloads in Dutch:

1974  Beschrijving 4 elements elektrostaat

1975  Plaatsingsmogelijkheden

1978  Wat is een…….

Artikelen uit de jaren 70 in Muziekkrant, Oor

1981  Fouten en problemen

1987  Factuur

En het verhaal achter deze factuur uit 1987:

Mijn Solosound Electrostaten,

Ergens in 1975/76 had ik mij een paar Solosound Electrostaten aangeschaft. En tot op de dag van vandaag geen dag spijt van gehad. Geweldig klinkende luidsprekers voor pop en klassiek vooral ook vooral op laag volume blijven ze geweldig klinken. Nu was mijn kennis op gebied van geluidstechniek goed op pijl daar ik  werkzaam was als manager in de professionele geluidstechniek en ik een voorkeur had en nog heb van luidsprekers.
De eerste modificatie die ik aanbracht na 4 jaar gebruik was het aktief aansturen van deze set. Alsof en nog een dimensie aan het geluid werd toegevoegd. (Nakamichi wisselfilter met Quad 303 versterker laag versterker was een Harman Kardon eindversterker)
Na 10 jaar deze luidsprekers gebruikt te hebben vlogen er blauwe vonken door de Electrostaten heen harde tikken enz. dit verschijnsel werd steeds heftiger. Uiteindelijk heb ik deze Electrostaten in 1987 laten reviseren. Ze werden opgehaald/gebracht op mijn werk waarom weet ik eigenlijk niet meer. Mijn toenmalige werkgever was de Importeur van Tecron meet computer (oa van de Amcrom/Crown versterkers) De TEF 12 was het meet instrument in de Audio Industrie maar kosten een klein vermogen alleen de NOS hadden er eentje en wij hadden er een die wel eens werd verhuurd. Het mooie was van deze TEF 12 dat je niet over een dode ruimte hoefde te beschikken om alleen de luidspreker te meten zonder dat de omgeving invloed had op de meeting.
Nadat de Electrostaten waren gereviseerd zijn we eens even wezen spelen met de TEF 12 en ik wou wel eens even het gedrag van mijn Electrostaten meten zoals het hoort. Eerst het Frequentie bereik gemeten wat ik me nog herinner was het vanaf 400Hz redelijk recht te noemen en plots viel de boel af bij 25Khz. Zo dachten we wel erg steil dat bij 25Khz de streep loodrecht naar beneden viel. Ook wel vreemd hevige discussies enz. Tja, bij nader onderzoek bleek de TEF 12 alles boven de 25Khz gewoon te dumpen. Maar eerlijk is eerlijk een frequentie curve van pak weg 400 Hz tot 25Khz binnen 5dB mag als zeer netjes beschouwd worden.
Waar we wel helemaal stil van werden was de ‘waterval grafiek’ dat was nagenoeg een strak vlak. Dit zegt ons iets over faseverschuivingen die er nagenoeg niet waren over het gemeten frequentie bereik. Dit verklaarde ook het rustige en zeer evenwichtige klankbeeld van deze luidsprekers.
Kortom we waren met stomheid geslagen toen we de meetresultaten bekeken. Helaas heb ik geen kopieën van deze meetresultaten meer ik heb ze aan Solosound gegeven voor mijzelf had het verder geen waarde. Tegenwoordig kan je deze metingen met goede s/w en wat aanpassingen aan een laptop uitvoeren.
Tja, ook hierin is in 20 jaar een hoop voorruitgang geboekt. Mijn Solosound Electrostaten zijn nog steeds in mijn bezit echter ik gebruik ze op dit moment niet meer. Niet omdat ze niet goed klinken maar gewoon omdat ik  eindelijk hele grote Studio Monitoren uit 1974 van JBL heb gevonden. (tja jeugd sentiment en nu geen last van de buren)

Hans Tan,  november 2006

2005 Gebruikersreview Solosound Piccolo, Erik van den Heuvel

2006  Test ‘Piccolo’ door Ruud Jonker in het magazine met ‘meer’ MUSIC EMOTION

Oprichter van Solosound; George Vermeulen

George Vermeulen was de oprichter van Solosound, hij deed dat in 1961 volgens de in 1986 uitgegeven ‘Solostatic story’.

1974  ESL volgens George Vermeulen