Dutch history

Solosound ESL 4 electrostatic loudspeaker in 1978

Solosound Solostatic  ESL4

The picture shows an ESL4 in the year 1978. Still available, also Dutch articles including information about setting up the systems of the Solosound electrostatic loudspeakers, and including memorable reviews with conclusions to be proud of!

Electrostatic loudspeakers; In Dutch we spell it this way: Elektrostatische luidsprekers.

                          Photo by Nils Andriessen

SOLOSTATIC  ESL4  anno 1978

Bij de ontwikkeling van de Solostatic is gestreefd naar een product dat;
– superieure weergavekwaliteiten heeft
– betaalbaar blijft
– weinig plaats vergt
– qua vormgeving een sieraad in de kamer is

Downloads in Dutch:

1974 Solosound folder

1974  Beschrijving 4 elements elektrostaat

1975  Plaatsingsmogelijkheden

1978  Wat is een…….

Artikelen uit de jaren 70 in Muziekkrant, Oor

1981  Fouten en problemen

1974  ESL volgens George Vermeulen

1987  Factuur

En het verhaal achter deze factuur:

Mijn Solosound Electrostaten,

Ergens in 1975/76 had ik mij een paar Solosound Electrostaten aangeschaft. En tot op de dag van vandaag geen dag spijt van gehad. Geweldig klinkende luidsprekers voor pop en klassiek vooral ook vooral op laag volume blijven ze geweldig klinken. Nu was mijn kennis op gebied van geluidstechniek goed op pijl daar ik  werkzaam was als manager in de professionele geluidstechniek en ik een voorkeur had en nog heb van luidsprekers.
De eerste modificatie die ik aanbracht na 4 jaar gebruik was het aktief aansturen van deze set. Alsof en nog een dimensie aan het geluid werd toegevoegd. (Nakamichi wisselfilter met Quad 303 versterker laag versterker was een Harman Kardon eindversterker)
Na 10 jaar deze luidsprekers gebruikt te hebben vlogen er blauwe vonken door de Electrostaten heen harde tikken enz. dit verschijnsel werd steeds heftiger. Uiteindelijk heb ik deze Electrostaten in 1987 laten reviseren. Ze werden opgehaald/gebracht op mijn werk waarom weet ik eigenlijk niet meer. Mijn toenmalige werkgever was de Importeur van Tecron meet computer (oa van de Amcrom/Crown versterkers) De TEF 12 was het meet instrument in de Audio Industrie maar kosten een klein vermogen alleen de NOS hadden er eentje en wij hadden er een die wel eens werd verhuurd. Het mooie was van deze TEF 12 dat je niet over een dode ruimte hoefde te beschikken om alleen de luidspreker te meten zonder dat de omgeving invloed had op de meeting.
Nadat de Electrostaten waren gereviseerd zijn we eens even wezen spelen met de TEF 12 en ik wou wel eens even het gedrag van mijn Electrostaten meten zoals het hoort. Eerst het Frequentie bereik gemeten wat ik me nog herinner was het vanaf 400Hz redelijk recht te noemen en plots viel de boel af bij 25Khz. Zo dachten we wel erg steil dat bij 25Khz de streep loodrecht naar beneden viel. Ook wel vreemd hevige discussies enz. Tja, bij nader onderzoek bleek de TEF 12 alles boven de 25Khz gewoon te dumpen. Maar eerlijk is eerlijk een frequentie curve van pak weg 400 Hz tot 25Khz binnen 5dB mag als zeer netjes beschouwd worden.
Waar we wel helemaal stil van werden was de ‘waterval grafiek’ dat was nagenoeg een strak vlak. Dit zegt ons iets over faseverschuivingen die er nagenoeg niet waren over het gemeten frequentie bereik. Dit verklaarde ook het rustige en zeer evenwichtige klankbeeld van deze luidsprekers.
Kortom we waren met stomheid geslagen toen we de meetresultaten bekeken. Helaas heb ik geen kopieën van deze meetresultaten meer ik heb ze aan Solosound gegeven voor mijzelf had het verder geen waarde. Tegenwoordig kan je deze metingen met goede s/w en wat aanpassingen aan een laptop uitvoeren.
Tja, ook hierin is in 20 jaar een hoop voorruitgang geboekt. Mijn Solosound Electrostaten zijn nog steeds in mijn bezit echter ik gebruik ze op dit moment niet meer. Niet omdat ze niet goed klinken maar gewoon omdat ik  eindelijk hele grote Studio Monitoren uit 1974 van JBL heb gevonden. (tja jeugd sentiment en nu geen last van de buren)

Hans Tan,  november 2006

2006  Test ‘Piccolo’ door Ruud Jonker in het magazine met ‘meer’ MUSIC EMOTION

Oprichter  van Solosound; George Vermeulen

George Vermeulen was de oprichter van Solosound, hij deed dat in 1961 volgens de in 1986 uitgegeven ‘Solostatic story’.

Voor de mensen die George Vermeulen gekend hebben is dit wellicht een leuk en herkenbaar filmpje. Een ster wordt vernoemd naar George Vermeulen, oprichter van Solosound, in het programma “U bent aan de beurt” (met presentator Peter Jan Rens).
2003-01-04